Slovenský národný tím bude po prvýkrát súťažiť na európskom finále The European Cybersecurity Challenge (ECSC2022)

Na septembrovej európskej kybersúťaži vo Viedni bude Slovenskú republiku reprezentovať tím študentov stredných a vysokých škôl. Členovia tímu boli vybraní spomedzi účastníkov troch kybersúťaží, ktoré prebehli  na národnej úrovni GuardiansKybersúťaž a CyberGame.

Tím pozostáva zo študentov s rôznymi zručnosťami, ktorých kyberbezpečnosť baví a snažia sa v nej neustále zlepšovať. Kapitánom slovenského tímu je Kevin Seman, 21-ročný študent odboru Kyberbezpečnosti na Masarykovej univerzite v Brne. Najmladším členom tímu je stredoškolák Tomáš Marci zo Spišskej Novej Vsi, ktorý má len 17 rokov.

Vo Viedni budú súťažiť s ostatnými národnými tímami členských štátov EÚ v rôznych oblastiach, akými sú napríklad webová a mobilná bezpečnosť, krypto hádanky, reverzné inžinierstvo a ďalšie. Úlohy a rébusy, ktoré musia účastníci vyriešiť, sú založené na reálnych príkladoch z kybernetickej bezpečnosti.

ECSC organizuje Agentúra EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA), aby inšpirovala a povzbudila mladých ľudí. Podujatie spája talenty celej Európy do siete, kde môžu navzájom spolupracovať a súťažiť. Cieľom  je povzbudiť mladých ľudí, aby sa rozhodli pre kariéru v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Kevin Seman (21r, Somotor)
Kevin Seman (21r, Somotor)
Kevin je študent odboru Kyberbezpečnosť na Masarykovej univerzite v Brne. Popri hraní videohier ho začalo zaujímať, čo sa deje za oponou. Oblasť KB ho zaujala najmä kvôli rýchlemu vývoju, ktorý poskytuje nielen možnosť neustále sa vzdelávať a objavovať nové veci, ale zároveň aj oboznamuje s hrozbami digitálneho sveta.
V úlohe kapitána tímu, ktorej sa zhostil mimoriadne zodpovedne, komunikuje s členmi tímu a organizuje tréningy. Kevinovým cieľom nie je iba uspieť na ECSC 2022, ale aj budovať komunitu mladých ľudí na Slovensku so záujmami v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
Marek Geleta (19r., Galanta)
Marek Geleta (19r., Galanta)
Marek je študent odboru Kyberbezpečnosť na Masarykovej univerzite v Brne. Kyberbezpečnosti sa začal venovať v roku 2017. CTF mu ukázal kamarát, ktorý ho začal mentorovať. V roku 2019 sa dostal k etickému hackingu pri Bug Bounty. Teraz pracuje vo firme, kde sa venuje aplikačnej bezpečnosti. Tomuto a tiež security researchu by sa rád venoval aj v budúcnosti.
Jakub Bittara (18r., Senec)
Jakub Bittara (18r., Senec)
Jakub študuje na Gymnáziu Antona Bernoláka v Senci. Baví ho poznávať podrobnosti, ako fungujú veci „behind the scene“, má rád zaujímavé úlohy a dobrý pocit po ich vyriešení.
Roland Csibrei, (18r., Dunajská Streda)
Roland Csibrei, (18r., Dunajská Streda)
Roland študuje na SPŠE Hálova v Bratislave. Programuje od 10 rokov a kyberbezpečnosťou sa začal zaoberať už na základnej škole, keď sa mu do počítača dostal malvér. CTF začal hrať počas lockdownu a najviac ho baví rozmanitosť úloh a rôznorodosť výziev.
Ivan Lepieš (18r, Vlkanová)
Ivan Lepieš (18r, Vlkanová)
Ivan študuje na SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici. V 15. rokoch začal na internete hľadať informácie o kyberbezpečnosti a študovať materiály. CTF hráva posledné dva roky. Páči sa mu tímová práca a v rámci CTF súťaží oceňuje používanie nástrojov z praxe a zdieľanie riešení.
Peter Melniček (21r., Vranov nad Topľou)
Peter Melniček (21r., Vranov nad Topľou)
Peter študuje odbor Kyberbezpečnosť na @Masarykovej univerzite. Po tom, ako si osvojil základy penetračného testovania, ho zaujal malvér a od tej doby sa venuje reverznému inžinierstvu a malvérovej analýze.
Tomáš Lokša, (22r., Kysucké Nové Mesto)
Tomáš Lokša, (22r., Kysucké Nové Mesto)
Tomáš študuje na Fakulte riadenia a informatiky na Žilinská univerzita. Programovať začal už v 8-mich rokoch. Informatiku študoval na strednej škole a ďalej v štúdiu pokračuje na vysokej škole. CTF súťaž berie ako výzvu, pri ktorej sa veľa naučí a poháňa ho dobrý pocit pri nájdení správneho riešenia.
Michal Kováčik (23r., Liptovský Mikuláš)
Michal Kováčik (23r., Liptovský Mikuláš)
Michal je študent odboru Informačné systémy na Fakulte riadenia a informatiky na @Žilinská univerzita. Baví ho programovanie a softvérová bezpečnosť. Na rôznych CTF sa zúčastňuje už niekoľko rokov. Do Viedne sa teší na spoluprácu s tímom, ako aj na nadviazanie nových kontaktov.
Tomáš Marci (17r., Spišská Nová Ves)
Tomáš Marci (17r., Spišská Nová Ves)
Tomáš študuje na SSOŠ v Poprade. Po prvýkrát sa CTF zúčastnil na škole, kde ho zorganizoval spolužiak a naplno sa do toho pustil počas účasti v Cybergame. Od 12-tich rokov programuje a baví ho hľadanie riešení.
Tomáš Proks (18r., Malá Ida)
Tomáš Proks (18r., Malá Ida)
Tomáš študuje na Gymnáziu Alejová v Košiciach. Informatika ho začala zaujímať už popri hraní hier a od 11-tich rokov sa venuje programovaniu. Pre CTF sa nadchol pri súťažení v Cybergame. Baví ho hľadať riešenia a „lúštiť“ hádanky.

Nominácie do ECSC 2022

Nomináciu tímu zastupujúceho Slovenskú republiku v každoročnom celoeurópskom kole ECSC vykonáva Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti. Národný tím bude vytvorený na základe výsledkov národných súťaží, akými bola v roku 2021 súťaž Guardians a v roku 2022 je kyberbezpečnostná hra Cybergame, ktorá začína 1.marca 2022 a Kybersúťaž.

Nasledujúce celoeurópske kolo ECSC sa uskutoční 13.-16. septembra 2022 vo Viedni.

Cybergame 2022 

CyberGame je cvičenie pre študentov, talentovaných hráčov, programátorov aj profesionálov rôznej úrovne. Hráči si tu môžu vyskúšať riešenie incidentov, analýzu škodlivého kódu či informačných zdrojov a tak zistiť, čo všetko obnáša práca bezpečnostných špecialistov.

Odborným garantom hry je Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Stredoškolská súťaž v kybernetickej bezpečnosti, ročník 2021/2022Kybersúťaž

AFCEA Slovakia, slovenská pobočka AFCEA international  spolu s odbornými partnermi organizujú v školskom roku 2021/2022
druhý ročník celoslovenskej súťaže v kybernetickej bezpečnosti.

Súťaž je určená študentom vo veku od 16 do 21 rokov. Finálové kolo súťaže sa uskutoční v druhom štvrťroku 2022.

Odbornými garantmi súťaže sú Pracovná skupina kybernetickej bezpečnosti AFCEA, partneri zo súkromného sektora a ďalší partneri, najmä vysoké školy SR a profesijné a neziskové organizácie. 

Guardians 2021

Kyberbezpečnostná hra Guardians je otvorená pre študentov, bezpečnostných profesionálov, firemné tímy aj nadšencov IT. Slúži ako tréningová platforma, vytvára priestor na vyhľadávanie talentov a otvára záujemcom svet  kybernetickej bezpečnosti.

Profesionálny turnaj Guardians pripravujú slovenskí bezpečnostní odborníci zo spoločnosti Binary Confidence už piaty rok a hlavným motívom sú bezpečnostné udalosti vo svete.